´

Mikä asumisoikeus?

Asu kuin omistaja. Huoletta kuin vuokralainen. Asumisoikeusasuminen yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet.

Haaveiletko helposta, mutta turvallisesta asumisesta? Tuntuuko omistusasunnon ostaminen elämäntilanteessasi liian suurelta panostukselta? Haluaisitko silti itse päättää, kuinka pitkään asut samassa asunnossa – elää kuin asunnon omistaja mutta ilman taloudellista riskiä?

Suomessa on mahdollista yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Asumisoikeusasuminen on yhdistelmä vuokra-asumisen joustavuutta ja omistusasumisen takaamaa turvaa ja pysyvyyttä. Siksi asumisoikeusasuminen on nykyaikainen, huoleton tapa asua ja elää. Se sopii erinomaisesti eri elämäntilanteissa eläville ihmisille: nuorille tai vanhoille yksin eläville, perheille, vasta eronneille ja senioreille, joiden lapset lensivät jo pois pesästä.

Halutessasi asumisoikeus on elinikäistä. Mikään ei kuitenkaan sido Sinua pysyvään asumisratkaisuun vaan asumisoikeus on joustavaa: osalle ihmisistä asumisoikeusasuminen on väliaikainen tiettyyn elämäntilanteeseen sopiva asumismuoto.

Mitä asumisoikeus sitten käytännössä tarkoittaa?

Asumisoikeusasunnon saa maksamalla 10–15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hinnasta. Tämän jälkeen asukas maksaa ainoastaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asukkaalta peritään ennen muuttoa kahden kuukauden vastikkeen suuruinen vakuusmaksu, joka palautetaan pois muuttaessa, jos käyttövastikkeet on hoidettu ja asunto on hyvässä kunnossa. Sijoitetun asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, mikäli asumisoikeudesta haluaa luopua.

Asumisoikeusasuntoja on tarjolla ympäri Suomea. Noin puolet asumisoikeusasunnoista sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa. Uusia asumisoikeusasuntoja rakennetaan jatkuvasti lisää. Tutustu vapaana oleviin asumisoikeusasuntoihin!

Suomessa asuu tällä hetkelläkin yli 100 000 tyytyväistä asumisoikeusasukasta. Haluatko sinä olla tulevaisuudessa yksi heistä?

Asumisoikeusasumisen edut

Helppo

 • Helppo vaihtaa: Asumistarpeen muuttuessa asunnon voi vaihtaa toiseen asumisoikeuskotiin keskinäisellä vaihdolla.
 • Remontointi sallittu: Asumisoikeusasuntoa voi sopimuksen mukaan remontoida mieleisekseen.
 • Ammattimaista isännöintiä: Asuinalueet ovat viihtyisiä ja ammattilaiset huolehtivat kiinteistöistä.

Kohtuuhintainen

 • Kohtuuhintaisuus: Asumisen kustannukset ovat kohtuuhintaiset vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin verrattuna. Tämän vahvistavat myös ARA:n säännöllisesti julkaisemat tilastot.
 • Ilman tulorajaa: Haettavan asunnon kokoa ei ole rajoitettu eikä tulorajoja ole – varallisuusrajat koskevat alle 55-vuotiaita hakijoita.
 • Pieni laina: Asumisoikeusmaksua varten ei tarvitse suurta pankkilainaa. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja asumisoikeusasuntoa vastaan otetun lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.
 • Ei varainsiirtoveroa: Asumisoikeusasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Turvallinen

 • Riskittömyys: Asumisoikeusmaksun saa takaisin indeksillä korjattuna.
 • Elinikäisyys: Asumisoikeus on halutessasi elinikäinen.
 • Kelan tuki: Asumiseen on mahdollista saada Kelan asumistukea.
 • Perittävää omaisuutta: Asumisoikeuden voi jättää perinnöksi.