´

AJANKOHTAISTA

30.06.2015

Tiesitkö tämän asumisoikeusasumisesta?

Tiedote 30.6.2015

Asumisoikeusasunnoissa asuu noin 80 000 suomalaista eri puolilla Suomea, mutta etenkin kasvukeskuksissa. Asunnon saa maksamalla noin 15 % asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisoikeusasunto on vuokra-asuntoa pysyvämpi, koska talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta, mikäli asukas maksaa laskut ja käyttäytyy asiallisesti. Tulorajoja ei ole ja asuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Asunnon saamiseksi tulee hakea järjestysnumero omasta kunnasta. Pääkaupunkiseudun kuntien osalta numerohaku on keskitetty Helsinkiin.

Asumisoikeusasuminen on suosittu asumismuoto ja asumisoikeusasuntojen rakentaminen on voimakkaassa kasvussa. Asumisoikeusasuntojen määrä lisääntyy vuoden 2015 aikana selvästi edellisiin vuosiin verrattuna. Tämän vuoden aikana rakennetaan 1686 asumisoikeusasuntoa eri puolille Suomea. Viime vuonna rakennettiin noin 1500 asumisoikeusasuntoa ja sitä edeltävinä vuosina noin 1300 asuntoa vuosittain.

”Asumisoikeusasuntojen asukkaat ovat läpileikkaus suomalaisista. Yhdistävin piirre on muuttunut elämäntilanne, perhetilanne on muuttunut, lapset muuttaneet pois kotoa tai eläköitymisen myötä on haluttu myydä omistusasunto ja saada varoja elämiseen. Mikäli asumisoikeusasunnon koko on vähintään 70 neliötä ja kolme huonetta ja keittiö, voi osan huoneistosta vuokrata edelleen alivuokralle”, kertoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Lisätietoja:


Marko Pyykkönen, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja
puh. 0400 426 666, marko.pyykkonen@asokodit.fi

 

 VALITSE AJANKOHTAINEN