´

AJANKOHTAISTA

01.10.2020

Mikä on yhteistä asumisoikeusasukkaille?

Yli 100 000 suomalaista on valinnut kodikseen asumisoikeusasunnon, joka yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet: turvallisuuden ja huolettomuuden. Suurelle osalle asumisoikeusasukkaista on yhteistä se, että koti vaihtuu elämänmuutoksen myötä.

Suomessa on laaja valikoima erilaisia asumisoikeusasuntoja kerrostaloista pientaloihin, ja asumisoikeusasuminen sopiikin monenlaisiin elämäntilanteisiin ja kaiken ikäisille. Asumisoikeusasukkaaksi pääsee ilman tulorajoja, ja varallisuusraja koskee vain alle 55-vuotiaita.

Asumisoikeusasukkaaksi tullaan usein elämäntilanteen muuttuessa. Ovatko asumisoikeusasunnot erokämppiä, joihin muutetaan parisuhteen loppumisen myötä?

- Asumisoikeusasuntoon hakeudutaan usein eron jälkeen, kun uuden kodin pitää löytyä nopeasti ja edullisesti. Mutta myös nuoremmat yksinasuvat tai pariskunnat haluavat ottaa askeleen kohti turvallisempaa kohtuuhintaista asumista, lapsen syntymän vuoksi kaivataan lisää asuinneliöitä tai vanhempi pariskunta luopuu omistusasunnostaan lapsien muutettua pois kotoa, listaa Johanna Otranen Asuntosäätiöstä, joka on Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n jäsen.

Vuokra-asunnosta pois havittelevat pääsevät kiinni asumisoikeusasuntoon pienemmillä kustannuksilla kuin omistusasuntoon. Edullisuus on tärkeä kriteeri etenkin silloin, jos tarkoituksena on vaihtaa isompaan asuntoon esimerkiksi lapsen syntymän vuoksi.

Eron myötä puolestaan toinen tai molemmat puolisot usein lähtevät omistusasunnosta, ja uusi koti pitäisi saada mahdollisimman nopeasti. Uuden sopivan omistusasunnon löytyminen riittävillä neliöillä ei välttämättä ole mahdollista kustannusten vuoksi. Asumisoikeusasunto löytyy usein nopeammin, helpommin ja edullisemmin.

- Omistusasunnoista on liikennettä asumisoikeusasuntoon myös silloin, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja iso omistusasunto jää tyhjäksi. Asumisoikeusasunnossa asukkaat saavat omistusasumisen turvallisuuden, mutta pääsevät eroon omistamisen riskeistä sekä mahdollisesti ison talon ja pihan hoitamisesta. Lisäksi jää enemmän rahaa elämiseen, Otranen kertoo.

Jokaiselle löytyy sopiva koti

Elämäntilanteen lisäksi asumismuodon valintaan vaikuttavat arvostukset: tahdotko asua lähellä palveluita vai luontoa, kaipaatko omaa rauhaa vai yhteisöllisyyttä tai innostutko vaikkapa moderneista asumisen ratkaisuista. Suomessa on noin 50 000 asumisoikeusasuntoa erilaisissa ympäristöissä, joten niiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle sopiva koti.

- Asumisoikeusasukkaiden joukossa on selkeitä ryhmiä, jotka arvostavat asumisessaan erilaisia asioita. Toiset haluavat ehdottomasti palveluiden lähelle, kun taas toiset nauttivat siitä, että lähellä on luontoa ja metsäpolulle pääsee vaikka kulman takaa, Otranen kuvailee.

- Jotkut kaipaavat ympärilleen yhteisöä ja yhteisiä tapahtumia ja tiloja. Toiset taas suhtautuvat asumiseen hyvin käytännöllisesti ja etsivätkin yksinkertaisesti toimivaa ja edullista asumista.

Asumisoikeusasuminen on suosittu asumismuoto – siitä kertovat muun muassa runsas hakijamäärä ja muita asumismuotoja pienempi vaihtuvuus. Nykyaikainen ja huoleton tapa asua sopii monenlaisille ihmisille ja monenlaisiin elämäntilanteisiin.

- Asumisoikeusasukkaat ovat kuin Suomi pienoiskoossa, Otranen tiivistää.

Tiedätkö oikeasti, millaista asumisoikeusasuminen on? Lue lisää.


VALITSE AJANKOHTAINEN