´

AJANKOHTAISTA

15.08.2017

Kilpailu vuokra-asunnoista jälleen käynnissä – asumisoikeusasuminen houkutteleva vaihtoehto

Kesän taittuessa syksyyn kilpailu vuokra-asunnoista on Suomessa jälleen kovimmillaan. Asumisoikeusasuminen on noussut vuokra-asumisen rinnalle nykyaikaisena ja edullisena vaihtoehtona. Tällä hetkellä asumisoikeusasunnoissa asuu jo lähes 100 000 asukasta eri puolilla Suomea.

Jälleen on se aika, kun ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Opiskelijat muuttavat uusille paikkakunnille, perheet suuntaavat lähemmäs lasten koulupaikkoja ja seniorit suunnittelevat muuttoa, kun aikuisiksi kasvaneet lapset muuttavat pois kotoa. Yhteistä kaikille asuntoa tarvitseville on, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on vaikea löytää. Kriittisin tilanne on suuremmilla paikkakunnilla.

Alun perin nuorten asuntopulaa helpottamaan kehitetty asumisoikeusasuminen tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon asuntoa etsivälle. Asumisoikeusasunto sopii eri elämäntilanteisiin. Siinä yhdistyvät vuokra-asumisen ja omistusasumisen parhaat puolet: vuokra-asumisen joustavuus sekä omistusasumisen turvallisuus.

– Asumisoikeusasuminen on nykyaikainen, edullinen ja turvallinen valinta. Asunnon saa maksamalla noin 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Käyttövastike on edullisempi kuin vuokra vastaavassa vuokra-asunnossa vapailla markkinoilla, kertoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Asukastyytyväisyys korkealla tasolla

Asumisoikeusasuntoja on tarjolla ympäri Suomen ja niissä asuu jo lähes 100 000 asukasta. Uusia asumisoikeusasuntoja rakennetaan jatkuvasti lisää. Puolet asumisoikeusasunnoista sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa.

Asumismuodon houkuttelevuudesta kertoo myös Innolink Groupin vuoden takainen tutkimus, jonka mukaan asukastyytyväisyys asumisoikeusasujien keskuudessa on korkealla tasolla. Asumismuodon kokonaisarvosana on kehittynyt merkittävästi neljän vuoden aikana. Vuonna 2016 parhaat arviot asumisoikeusasumiselle antoi jopa 82 % vastanneista asukkaista.

Asumisoikeusasuntoa voi hakea henkilö, joka on vähintään 18-vuotias ja jolla ei ole samalla alueella omistusasuntoa eikä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusraja ei koske yli 55-vuotiaita hakijoita. Asumisoikeusasunnon saamiseksi tulee hakea järjestysnumero.

Lisätietoa asumisoikeusasumisesta: http://www.asumisoikeus.fi


Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen yli 43 500 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu lähes 100 000 asukasta.


VALITSE AJANKOHTAINEN