´

AJANKOHTAISTA

21.03.2018

HS:n mielipide 21.3.2018: Asumisoikeusasukkaat ovat tyytyväisiä

Toisin kuin Jukka Kilpi asumisoikeusasumista koskeneessa kirjoituksessaan (HS Mielipide 13.3.) antoi ymmärtää, asukkailla on sananvaltaa. Heillä on laissa taattu mahdollisuus osallistua asukastoimintaan ja päästä vaikuttamaan asuin­talonsa asioihin. Toisaalta asumisoikeuden etuna on helppous. Enemmistö asukkaista on valinnut asumismuodon siksi, ­ettei heidän tarvitse kantaa ­vastuuta taloyhtiön hallinnosta, vaan se hoidetaan ammattimaisesti heidän puolestaan.

Asunnon saa maksamalla noin 15 prosenttia asunnon hinnasta. Sen jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumis­oikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasuminen on kohtuuhintaista. Toimintaa valvovan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran mukaan asumisoikeusasuminen on kannattavaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa asumis­oikeusasunnon käyttövastikkeen ero markkinavuokriin on merkittävä. Tuoreimman tilaston mukaan vapaarahoitteiset vuokrat olivat Helsingissä 34 prosenttia kalliimpia kuin asumisoikeus­asumisen käyttövastikkeet. Vantaalla eroa oli 22 ja Espoossa 20 prosenttia.

Viimeisimmässä tutkimuksessa 82 prosenttia asukkaista antoi asumisoikeus­asumiselle korkean arvosanan ja 97 prosenttia suosittelisi sitä muille.

Myös kunnat ovat merkittäviä asumisoikeusasumisen tarjoajia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin omistaman asumis­oikeusyhtiön asuntomäärä on kasvanut nopeasti. Lisäksi Kilven kaipaama mahdollisuus yhdistysmuotoiseen asumisoikeus­asumiseen on ollut laissa jo vuodesta 1995 alkaen.

Asumisen keskeisin ongelma on korkea hinta erityisesti kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla. Tällä on runsaasti ­seurannaisvaikutuksia, kuten asuinalueiden eriytyminen, työvoiman heikko liikkuvuus ja ­kotitalouksien velkaantuminen.

Nyt kun asumisoikeuden lainsäädäntöä uudistetaan, on tärkeää varmistaa, että asumis­oikeusasuntoja voidaan tuottaa myös tulevaisuudessa.

Maarit Toveri
SAY:n varapuheenjohtaja, toimitusjohtaja, Avain Asumisoikeus oy

Jouni Linnavuori
SAY:n hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, TA-Asumisoikeus oy

Jari Riskilä
SAY:n hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, Asuntosäätiön Asumisoikeus oy


VALITSE AJANKOHTAINEN