´

AJANKOHTAISTA

30.05.2020

Asumisoikeus on valtiolle edullisin tapa lisätä kohtuuhintaista asumista

HS julkaisi 27.5. artikkelin, jonka aiheena oli edullisten vuokra-asuntojen rakentamisen tyrehtyminen Helsingin seudulla. Toisin kuin kirjoituksessa annettiin ymmärtää, asumisoikeusasunnot eivät kuulu valtion käynnistysavustusten piiriin, ja siksi niiden rakentaminen ei lykkäänny MAL-sopimusneuvotteluiden vuoksi.

Koska käynnistysavustusta ei makseta ja koska valtion takausvastuu on selvästi pienempi kuin vuokra-asunnoissa, on asumisoikeus valtiolle selvästi edullisin tapa lisätä ARA-tuotantoa. 

Rakentamisen suhdannenäkymät ovat koronakriisin vuoksi pudonneet nopeasti ja voimakkaasti. Valtiovarainministeriö arvioi rakentamisen laskevan tänä vuonna 5,5 % ja ensi vuonna 3 %. Pudotus voi olla tätä jyrkempi, mikäli uusien hankkeiden käynnistyminen ei virkisty syksyllä. Rakennustuoteteollisuudessa suurimman pudotuksen arvioidaan tulevan vuonna 2021.

Asumisoikeustalojen rakentamisella oli keskeinen rooli 1990-luvun laman aikana. Tuolloin asuntorakentaminen pysähtyi lähes kokonaan, lukuun ottamatta asumisoikeusasuntojen ja valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentamista. Niitä rakennettiin vuosikymmenen aikana yhteensä ennätykselliset lähes 150 000. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että asumisoikeusasuntojen tuotanto yhdessä valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon kanssa pelasti suomalaisen rakennusteollisuuden työllistäessään runsaasti rakennusalan ammattilaisia lamavuosina.

Asumisoikeusyhtiöt ovat myös nyt valmiita aloittamaan useita uusia rakennusprojekteja, jotta rakennusalalla olisi töitä ja suomalaisilla kohtuuhintaisia asuntoja. SAY:n jäsenyhteisöjen on mahdollista käynnistää lähes 1 000 asunnon uudistuotanto välittömästi. Myös uusiin rakennushankkeisiin liittyvän viranomaiskäsittelyn tulisi tässä tilanteessa olla ripeää. 

Jari Riskilä
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry, puheenjohtaja

Esa Mustonen
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry, ensimmäinen varapuheenjohtaja

Elias Kiviranta
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry, toinen varapuheenjohtaja


VALITSE AJANKOHTAINEN