´

AJANKOHTAISTA

13.09.2021

Asumisoikeus mukana Kuntamarkkinoilla: Asumisoikeusasunnoissa on kohtuulliset asumiskustannukset

Asumiskustannukset ovat kohonneet erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muutamissa muissa kasvukeskuksissa kohtuuttomalle tasolle. Asumisoikeusasunnot ovat tärkeä vaihtoehto erityisesti pieni- ja keskituloisille.

Asumisen kalleus koskee sekä omistus- että vapaarahoitteista vuokra-asumista. Omistusasunnot ovat hinnaltaan monien tavoittamattomissa. Vuokra-asuntotarjonnassa puolestaan kuukausittaiset asumismenot ovat usein liian korkeat, jotta asukkaat voisivat ne omilla tuloillaan kattaa.

ARAn julkaisema asuntomarkkinakatsaus marraskuulta 2020 kertoo, että asumisoikeusasuntojen asumiskustannukset ovat kaikissa kasvukeskuksissa selvästi markkinahintaisten vuokra-asuntojen vuokria alhaisemmat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla markkinavuokrat ovat keskimäärin 43 prosenttia korkeammat kuin asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet.

”Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat lähes poikkeuksetta myös alempia kuin ARA-vuokra-asuntojen vuokrat”, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Jari Riskilä sanoo.

Omakustanteisuus takaa edulliset asumiskustannukset

Omakustannusperiaate on ensimmäinen ja tärkein syy edullisten asumiskulujen takana. Kun talon omistaja ei ole markkinaehtoinen toimija, joka kerää omistajilleen voittoa, pysyvät asumisen kulut aisoissa.

”Omakustannusperiaatteeseen liittyy myös se, että ARA valvoo käyttövastikkeita sekä ennakoiden vastikkeiden
määritysvaiheessa että jälkilaskennassa, kun tilinpäätöstä tehdään. Jos kustannukset ovat alittaneet budjetin, säästöt huomioidaan tulevien vuosien käyttövastikkeita alentamalla.”

Omakustannusperiaatteeseen liittyy myös se, että asumisoikeusasuntojen omistajat saavat tulouttaa omistajilleen voittoa enintään neljä prosenttia verrattuna omistajien sijoittamiin varoihin. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi viime vuonna Asuntosäätiön kohdalla 48 000 euron osinkoa, kun liikevaihto oli 167 miljoonaa euroa.

Toinen edullisuuden syy on se, että valtaosa 51 000 asumisoikeusasunnosta kuuluu kolmelle suurimmalle alan toimijalle, jotka pystyvät suuruuden ekonomiallaan pitämään esimerkiksi kiinteistönhuolto- ja isännöintikulut maltillisina. Esimerkiksi Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n lähes 17 000 asunnon kohteiden huoltosopimus kiinnostaa kaikkia alan toimijoita, mikä vaikuttaa kustannustasoon.

Edulliset asunnot lisäävät kuntien elinvoimaa

Asumisoikeusasunnot ovat erittäin kysyttyjä, koska niitä on tarjolla edulliseen hintaan, hyvillä paikoilla ja kaikissa kokoluokissa. Asumisoikeusasunnot ovat turvallinen asumismuoto, sillä asumisoikeus pysyy esimerkiksi kiinteistöjen peruskorjausten yli. Vuosittainen vaihtuvuus onkin erittäin pieni, vain 10–15 prosenttia.

Kunnille asumisoikeusasunnot ovat elinkeinopoliittisesti tärkeitä. Asumisoikeusasunnot takaavat sen, että kunnissa toimivien yritysten työntekijöillä on mahdollista asua lähellä työpaikkoja.

”Asuntomme sijoittuvat valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon ja markkinaehtoisen asuntotuotannon välille. Asumisoikeusasunnot ehkäisevät alueellista segregaatiota, kun asukkaille tarjotaan lähellä työpaikkoja sijaitsevia, edullisia ja eri kokoisille perheille sopivia asuntoja”, Riskilä sanoo.

Kirjoittaja: Jukka Nortio

Teksti on julkaistu Kuntamarkkinoiden messulehdessä ja kumppaniblogissa.


VALITSE AJANKOHTAINEN