Usein kysyttyä

Asumisoikeusasuminen yleisesti

1. Mitä tarkoittaa asumisoikeusasuminen?
Asumisoikeusasuminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on oikeus asua tietyssä asunnossa, kun siitä maksaa ensin asumisoikeusmaksun (enintään 15 % asunnon hinnasta + indeksiosuus) ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusasunnossa voi asua niin pitkään kuin haluaa, mutta sitä ei voi ostaa omaksi.

2. Kenelle asumisoikeus on suunnattu?
Asumisoikeusasunto on suunnattu kaikille halukkaille, jotka ovat täysi-ikäisiä. Asumisoikeusasumisen piirissä on laaja valikoima erilaisia asuntoja erilaisiin elämäntilanteisiin ja kaiken ikäisille. 

3. Millainen on tyypillinen asumisoikeusasunnon asukas?
Asumisoikeusasuntojen asukkaat ovat läpileikkaus suomalaisista. Tyypillisiä asukkaita ovat harrastavat aikuiset, lapsettomat aikuiset, kustannustietoiset, kasvavat lapsiperheet sekä viihtyisyyttä ja turvaa hakevat henkilöt. Suurin yhdistävä tekijä asumisoikeusasuntojen asukkaille on muuttunut elämäntilanne.

4. Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?
Asumisoikeusasuntoa voi hakea henkilö, joka on vähintään 18-vuotias ja jolla ei ole samalla alueella omistusasuntoa eikä varoja sen hankkimiseen. Jos olet yli 55-vuotias tai muutat asumisoikeusasunnostasi toiseen asumisoikeusasuntoon, varallisuusehto ei koske sinua. Mikäli haettavaan asuntoon ei kuitenkaan ole hakijajonoa, voi asunnon saada myös omaisuusrajat ylittävä henkilö.

5. Onko asumisoikeus eri asia kuin osaomistusasunto?
Kyllä. Osaomistusasunnossa asukas asuu aluksi vuokralla, minkä jälkeen asunto on mahdollista lunastaa omaksi. Asumisoikeusasunnossa on puolestaan elinikäinen asumisoikeus, mutta sitä ei voi ostaa omaksi. 

6. Miksi kannattaa valita asumisoikeusasuminen?
Asumisoikeusasunto kannattaa valita, koska se on riskitön, turvallinen ja joustava asumismuoto. Kun haluat muuttaa, sinun ei tarvitse huolehtia asunnon myymisestä ja saat maksamasi asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunto on vuokra-asuntoa pysyvämpi, koska talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta, mikäli asukas maksaa laskut ja käyttäytyy asiallisesti. 

7. Onko asumisoikeusasuminen taloudellisesti järkevää?
Asumisen kustannukset ovat kohtuuhintaiset vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin verrattuna. Tämän vahvistavat myös ARA:n säännöllisesti julkaisemat tilastot.  
 

Asumisoikeusasunnon hakeminen
 

8. Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?
Ensimmäiseksi sinun tulee hakea asumisoikeusjärjestysnumero, jonka saat sen kunnan asuntotoimistosta, jonka alueelta haluat nyt tai tulevaisuudessa hakea asumisoikeusasuntoa. Pääkaupunkiseudun kunnilla on yhteinen rekisteri, muilla kunnilla on oma kuntakohtainen rekisteri. Samalla järjestysnumerolla voit hakea asuntoa kaikilta asumisoikeusasuntoja välittäviltä yrityksiltä. Jos asuntoa hakee useampi hakija, asumisoikeuden saa pienimmällä järjestysnumerolla sitä hakeva. Järjestysnumerot eivät vanhene eivätkä poistu, ennen kuin ne ovat kertaalleen käytetty.

9. Kuinka pitkä jonotusaika asuntoihin on?
Hakijat jakautuvat järjestysnumeroineen hyvin epätasaisesti eri asuinkohteiden välille. Jonotusaikaa on mahdotonta tarkasti arvioida, koska hakijatilanne rekisterissä muuttuu päivittäin. Myös vapautuvien asuntojen määrää on vaikeaa ennustaa.
 

Asuminen asumisoikeusasunnossa
 

10. Mitä asumisoikeusasunnossa asuminen maksaa?
Asumisoikeusasuntoon pääsee maksamalla enintään 15 % asunnon alkuperäisestä hinnasta rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisesta maksetaan kuukausittain käyttövastiketta, joka ei saa lain mukaan ylittää samalla paikkakunnalla olevien, samankaltaisten asuntojen vuokrien tasoa. Asuinkohtaisesti voi tulla myös käyttökohtaisia maksuja, kuten vesi- tai autopaikkamaksu. Lisäksi ennen asuntoon muuttamista peritään yhden tai kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen vakuus. Jos asumisoikeusasunnosta haluaa luopua, palautetaan asukkaalle sekä asumisoikeusmaksu rakennusindeksillä tarkistettuna että vakuusmaksu.

11. Onko asumiseen mahdollista saada tukea?
Kyllä. Kelalta on mahdollista saada asumistukea asumisoikeusasuntoon.

12. Voiko asumisoikeusmaksua otetun velan korot vähentää verotuksessa?
Kyllä. Asumisoikeusmaksua varten otetun velan korot voi vähentää verotuksessa.

13. Kuka vastaa asumisoikeusasunnon kunnossapidosta asumisaikana?
Asunnon kunnossapidosta vastaavat asunnon omistaja ja asukas vastuunjakotaulukon mukaan.

14. Voinko asumisoikeusasuntoa remontoida?
Lähtökohtaisesti asukas voi tehdä asuntoon kunnossapito- ja korjaustöitä ilmoittamalla siitä asunnon omistajalle. Muutostöihin tarvitaan kuitenkin asunnon omistajan lupa. Omistajan suostumuksella tehdyistä töistä on mahdollista saada korvaus asunnosta luopumisen yhteydessä. Katso lisätietoja asunnon omistajan muutostyöohjeesta.

15. Miten asumisoikeusasunnon vaihtaminen onnistuu?
Asunnon vaihdolle on kaksi vaihtoehtoa: vaihto vapautuvaan asuntoon käyttämättömällä asumisoikeusjärjestysnumerolla tai asuntojen keskinäinen vaihto. Asuntojen keskinäinen vaihto voidaan aina tehdä vanhalla, nykyiseen asuntoon sidotulla järjestysnumerolla. Asumisoikeusasukkaat voivat keskenään sopia asuntojensa vaihtamisesta. 

Asumisoikeusasunnosta luopuminen
 

16. Kuinka asumisoikeusasunnosta voi luopua ja kuka hoitaa sen myynnin?
Asumisoikeudesta luovutaan ilmoittamalla asiasta kirjallisesti asunnon omistajalle. Kun asukas päättää luopua asumisoikeudestaan, hän saa takaisin asuntoon sijoittamansa asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Mikäli huoneistoon on asumisen aikana tehty hyvitettäviä muutostöitä, tulee niiden maksukuitit ja isännöitsijältä saatu kirjallinen lupa muutostöille liittää luopumisilmoituksen yhteyteen. Asumisoikeusasunnon myynti tapahtuu aina asunnon omistavan yhtiön puolelta, asukas ei siis voi myydä asuntoaan itse.

17. Kuinka pitkä on irtisanomisaika?
Irtisanomisaika on kolme kuukautta.

18. Milloin asumisoikeusmaksu palautetaan?
Asumisoikeusmaksu palautetaan kun sopimus on päättynyt.

19. Milloin vakuusmaksu palautetaan?
Vakuusmaksu palautetaan kuukauden kuluessa sopimuksen päättymisestä, kun vastikkeet on maksettu, kaikki avaimet on palautettu, huoneisto on tarkastettu isännöitsijän toimesta ja asiakkaan alkuperäinen sopimus palautettu asunnon myyjälle, mikäli sitä ei ole pantattu pankkiin lainan vakuudeksi. Vakuusmaksusta voidaan vähentää esimerkiksi sarjoituksen tai asunnon siivouksen hinta mikäli asukas on hukannut avaimia tai jättänyt loppusiivouksen tekemättä.
 

Asumisoikeusjärjestelmä ja SAY
 

20. Mikä on SAY?
SAY eli Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry on asumisoikeusasuntoja omistavien yhtiöiden muodostama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistyksen jäsenyritykset ovat Asokodit, Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy, AVAIN Asumisoikeus Oy, ES-Laatuasunnot Oy, Helsingin Asumisoikeus Oy, Setlementtiasumisoikeus Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, YH-Asumisoikeus Länsi Oy, Avo-asumisoikeus Oy, Oy Vaasan Asumisoikeus – Vasa Bostadsrätt Ab.

21. Onko asumisoikeusjärjestelmä toimiva järjestelmä?
Asumisoikeusjärjestelmä on osoittautunut toimivaksi jo yli 20 vuoden ajan. Asukkaat ovat tyytyväisiä, asuntojen käyttöaste on korkea, vaihtuvuus pientä ja hakijoita paljon.