´

AJANKOHTAISTA

18.08.2016

Tutkimus: Pääkaupunkiseudulla asumismenojen kasvu on riski toimeentulolle

Pellervon taloustutkimuksen 17.8. julkistaman tutkimusraportin mukaan asumismenot sekä asumisen osuus tuloista ovat kasvussa. Tutkimuksen mukaan vuosien 2016-2018 aikana asumismenot kasvavat kahdesta kolmeen prosenttia vuodessa ja asumismenojen osuus kuluista nousee 28 prosenttiin, kun vuonna 2016 se on keskimäärin 26,2 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan asumismenoissa on suuria alueellisia eroja. Asuminen on selvästi kalleinta pääkaupunkiseudulla, jossa myös asumismenot kasvavat nopeimmin. Tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla asumismenojen kasvu on jo riski toimeentulolle. Muissa suurissa kaupungeissa asumismenot eivät vie yhtä suurta osaa tuloista, jolloin asumiseen liittyvät taloudelliset riskit ovat pienempiä.

- Asumisen kalleus erityisesti pääkaupunkiseudulla on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Kaipaamme pikaisesti toimenpiteitä, joiden avulla saadaan tuotettua selvästi lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Asumisoikeusjärjestelmää kehittämällä voidaan osaltaan vastata näihin haasteisiin ja tuoda helpotusta vaikeaan asuntotilanteeseen, kertoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n (SAY) puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Lisää kohtuuhintaisia asuntoja rahoitusta monipuolistamalla ja lainsäädäntöä selkeyttämällä

SAY:n mukaan rahoituksen monipuolistaminen sekä asumisoikeuslainsäädännön selkeyttäminen edistäisi asumisoikeusasuntojen uudistuotantoa sekä vanhojen talojen korjaamista.

- Vanhojen arava- ja korkotukilainojen uudelleenjärjestely ja lainoittaminen tulisi olisi mahdollista korkotukilainalla tai muulla lainalla ja korkotukilainojen omavastuukorkoa tulisi laskea nykyisestä. Myös peruskorjausten rahoittaminen täytetakauslainalla tulisi olla mahdollista, Pyykkönen arvioi.

SAY:n näkemyksen mukaan asumisoikeusasuntojen sääntelyä tulisi purkaa ja selkeyttää.

Yhdistyksen mukaan asumisoikeussopimusten irtisanominen ja rajoituksista vapauttaminen tulisi olla mahdollista asuntojen tyhjäkäytön vähentämiseksi tai kun yli puolet asumisoikeusasunnoista on vuokrattuna. - Myös tyhjäkäyttöä aiheuttavasta asumisoikeusasuntojen jonotusjärjestelmästä tulisi päästä eroon, Pyykkönen jatkaa.

Kuluvana vuonna asumisoikeusasuntoja valmistuu ennätysmäärä

Vuoden 2016 aikana rakennetaan lähes 2000 asumisoikeusasuntoa eri puolille Suomea, mikä on selvästi enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Asumisoikeusasuntoja rakennetaan erityisesti pääkaupunkiseudulle sekä kasvukeskuksiin eri puolille Suomea.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) selvitysten mukaan asumisoikeus­asuminen on edullista sekä vapaarahoitteisten asuntojen että ARA-asuntojen vuokriin verrattuna. ARAn viimeisimmän tilaston mukaan uusien asumisoikeus­asuntojen käyttövastikkeet ovat pääkaupunkiseudulla selvästi markkinavuokria edullisempia.


VALITSE AJANKOHTAINEN