´

AJANKOHTAISTA

08.10.2018

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n vastine Kansan Uutisten kirjoitukseen

Toisin kuin Eric Hällström Kansan Uutisissa julkaistussa kirjoituksessaan (5.10.2018) antaa ymmärtää, on asumisoikeusasuminen kohtuuhintaista. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA seuraa säännöllisesti asumisoikeusasumisen kustannuksia. Viimeisimmän, viime marraskuussa julkaistun ARA:n tilaston mukaan vapaarahoitteiset vuokrat olivat Helsingissä 34 % asumisoikeusasunnoista maksettavia käyttövastikkeita kalliimpia. Vantaalla eroa oli 22 % ja Espoossa 20 %.

 

Asumisoikeusasunnoista maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta sekä käyttökorvauksia, kuten vesi-, autopaikka ja saunamaksuja. ARA:n tilaston mukaan käyttövastikkeet ovat nousseet viime vuosina maltillisesti, viimeisimmässä tilastossa käyttövastikkeet nousivat koko maassa keskimäärin 0,5 % vuodesta 2016. Samalla tasolla vastiketarkistukset pysyvät myös 2019.


Toisin kuin Hällströmin kirjoituksessa annetaan ymmärtää, asukkailla on laissa taattu mahdollisuus osallistua asukastoimintaan ja päästä vaikuttamaan asuin­talonsa asioihin. Toisaalta asumisoikeuden etuna on helppous. Enemmistö asukkaista on valinnut asumismuodon muun muassa siksi, ­ettei heidän tarvitse kantaa ­vastuuta taloyhtiön hallinnosta, vaan se hoidetaan ammattimaisesti heidän puolestaan.

 

Asumisoikeusasukkaat ovat tyytyväisiä asumismuotoonsa. Viimeisimmässä laajassa asukastutkimuksessa 82 prosenttia vastaajista antoi asumisoikeusasumiselle korkean arvosanan ja 97 prosenttia asukkaista suosittelisi asumisoikeusasumista. Asukkaat kokevat, että asumisoikeusasunnot tarjoavat monipuolista asumista hyvillä asuinalueilla, ja että se on turvallinen asumismuoto.

 

Maarit Toveri, puheenjohtaja

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry


VALITSE AJANKOHTAINEN