´

AJANKOHTAISTA

03.11.2015

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry: Lakiesitys uhkaa vähentää merkittävästi valtion tukemaa asuntotuotantoa

Tiedote 3.11.

Ympäristöministeriössä on syksyn ollut aikana vireillä lakiesitys liittyen valtion tukemaan asuntotuotantoa. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n mukaan 23.10. eduskunnalle annettu hallituksen esitys uhkaa vähentää merkittävästi valtion tukemaa asuntotuotantoa, vaikka samanaikaisesti erityisesti kasvukeskuksissa on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista.

-Lakiesityksen toteutumisella olisi vahingolliset vaikutukset kohtuuhintaiselle asumiselle. Jo tällä hetkellä kasvukeskuksissa on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista, mikä heikentää työvoiman liikkuvuutta ja vähentää ostovoimaa. Syksyn pakolaiskriisi kasvattaa entisestään kohtuuhintaisten asuntojen tarvetta, sanoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Lakiesitys rajoittaisi korjauksiin varautumista, lisäisi merkittävästi byrokratiaa sekä tiukentaisi lainsäädäntöä monin tavoin. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n mukaan esityksen mukaiset muutokset kasvattaisivat asumiskustannuksia sekä valtion menoja ja riskiä. Myös byrokratia lisääntyisi selvästi uusien tiedonantovelvollisuuksien ja vaadittujen jälkilaskelmien laatimisen myötä.

-Näkemyksemme mukaan lakiesityksen vaikutusarviointi on riittämätön ja osin virheellinen. Siinä ei ole huomioitu esityksen vaikutuksia asuntotuotantoon ja asukkaiden taloudelliseen asemaan, lisääntyvän byrokratian tuomia lisäkustannuksia ja valtion takausriskin kasvua, Pyykkönen toteaa.

Vuoden 2015 alussa Suomessa oli 41500 asumisoikeusasuntoja 47 kunnassa. Kaikista asumisoikeusasunnoista pääkaupunkiseudulla on 43 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia ja Turun seudulla yhdeksän prosenttia. Asumisoikeusasunnon saa sijoittamalla 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) äskettäin tekemän selvityksen mukaan asumisoikeus­asuminen on edullista sekä vapaarahoitteisten asuntojen että ARA-asuntojen vuokriin verrattuna. ARAn tilaston mukaan asumisoikeus­asunnon käyttövastike on pääkaupunkiseudulla jopa 38 prosenttia markkinavuokria edullisempi.

- Asumisoikeusasuntojen kohtuuhintaisuus osoittaa, että nykyinen lainsäädäntö toimii. Asumisoikeusjärjestelmää tulisi kehittää omana kokonaisuutenaan, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Pyykkönen arvioi.

Lisätietoja:


Marko Pyykkönen, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja
puh. 0400 426 666, marko.pyykkonen@asokodit.fi


VALITSE AJANKOHTAINEN