´

AJANKOHTAISTA

19.12.2016

Sähkönkulutus kasvaa talvella – miten säästää rahaa sähkölaskussa?

Pimeyden ja kylmyyden lisääntyessä myös sähkönkulutus kasvaa. Talven kynnyksellä Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry suosittelee miettimään omaa sähkönkulutusta –  energian säästäminen on ympäristöteko, joka vaikuttaa myös taloudellisesti. Säästöä asumisessa voi löytyä yllättävistäkin tilanteista.

Kuluttajaliiton mukaan lämmitys on kotitalouksissa yksittäisistä energiankuluttajista merkittävin energiasyöppö, sillä jopa puolet kodin energiasta kuluu lämmitykseen. Liian korkea sisälämpötila alentaa myös ilman suhteellista kosteutta, mikä voi aiheuttaa terveyshaittoja kuten esimerkiksi limakalvojen ärsytysoireita.

Lämmityskuluja on mahdollista alentaa laskemalla sisälämpötila 21 asteeseen, joka on suositeltava lämpötila lämmityskaudella. Sisälämpötilan laskemisen kautta on mahdollista tehdä vuodessa jopa viiden prosentin säästö lämmityskustannuksissa. Sähkölaskun lisäksi myös ympäristö kiittää, sillä esimerkiksi kolmion huonelämmön laskeminen kahdella asteella säästää vuodessa 400 kiloa luonnonvaroja.

Led- vai energiansäästölamppu?

Kuluttajaliiton mukaan lämmityksen lisäksi valaistus ja kodin elektroniikka kuuluvat sähkönkulutukseltaan suurimpien laiteryhmien joukkoon. Erityisesti valaistuksessa on helppo tehdä säästöä, sillä saatavilla on runsaasti edullisia energiaa säästäviä tuotteita. Erilaisissa lampuissa saattaa olla suuriakin eroja kulutuksen suhteen.

Valinta led-lamppujen ja energiasäästölamppujen kesken voi tuntua maallikolle ongelmalliselta, ellei aiheeseen ole perehtynyt. Näistä kahdesta vaihtoehdosta kannattaa kuitenkin valita led-lamput, sillä ne ovat energiatehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja paloturvallisempia valoratkaisuja. Ledit antavat valoa nelinkertaisen määrän samalla sähkönkulutuksella hehkulamppuihin verratessa. Vaikka led-lamput ovat muita lamppuja kalliimpi hankinta, niiden käytöllä säästää myös korkean käyttöiän ansiosta. Korvaamalla kodin valoratkaisut led-lampuilla on mahdollista säästää sähkössä vuodessa jopa satoja euroja. Ledeissä ei myöskään ole elohopeaongelmaa.

Valoratkaisuiden lisäksi kannattavaa on käyttää valoa vain niin paljon kuin tarvitsee. Luonnonvalon hyödyntäminen ja turhien valojen sammuttaminen kannattaa joka tilanteessa. Lamput eivät kärsi sammuttelusta, eikä sytyttäminen aiheuta suurempaa energiankulutusta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää lampun sammuttamista aina, kun tilasta poistutaan yli viideksi minuutiksi.

Valmiustilan sammuttaminen tuo yllättävää säästöä

Auton lohkolämmitys säästää talvella moottoria ja polttoainetta. Se on myös ympäristöystävällistä, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä. Auton lämmittäminen on suositeltavaa hoitaa lämmityspistorasiasta ajastimen avulla, sillä yöksi lämpenemään jätetty auto voi kasvattaa sähkölaskua huomaamatta. Ajastimen avulla jokainen autoilija voi valita lämmitysajankohdan tarpeidensa mukaan, jolloin vaikutetaan myös energiankulutukseen.

Asunnoissa valmiustilassa olevat viihdelaitteet, kuten tietokone, televisio ja digiboxi, kannattaa sulkea aina käytön jälkeen. Laitteiden valmiustila voi viedä helposti jopa 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta. Myös seinässä kiinni olevat laturit kannattaa irrottaa latauspisteistään käytön jälkeen. Hankkimalla virtanapilla varustetun jatkojohdon voi sammuttaa useita laitteita kerralla. Näin on mahdollista säästää jopa kymmeniä euroja vuodessa.

Viihdelaitteiden lisäksi Kuluttajaliitto suosittelee kiinnittämään säännöllisin väliajoin huomiota myös kylmälaitteiden – kuten jääkaapin ja pakastimen –  kuntoon, ilmankiertoon ja lämpötiloihin. Sopiva lämpötila jääkaapissa on + 5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Suositeltavaa on myös laitteiden säännöllinen puhdistaminen ja sulattaminen, joka auttaa pitämään ne paremmin kunnossa.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n viisi vinkkiä sähkön säästämiseen joulun lähestyessä:

 

1.     Jos mahdollista, korvaa asuntosi valot led-valoilla.

2.     Älä jätä laitteita valmiustilaan – sammuta valot ja elektroniikkalaitteet vähintäänkin yöksi.

3.     Ota laturit irti seinästä, kun et käytä niitä.

4.     Tarkista jouluvalojen kunto: älä käytä rikkinäisiä valosarjoja.

5.     Autoa lämmittäessä käytä ajastinta energian säästämiseksi.

 
Lähteet: 

Kuluttajaliitto
Lampputieto.fi

 

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä.  SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen yli 42 000 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu noin 95 000 asukasta.

 


VALITSE AJANKOHTAINEN