´

AJANKOHTAISTA

09.05.2017

Koti kuntoon – Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n 4 vinkkiä kevätsiivoukseen

Kevät on ihanteellista aikaa toteuttaa kokonaisvaltainen kodin huolto. Paitsi että kevätsiivous vaikuttaa yleiseen asumismukavuuteen, se puhdistaa ympäriltä turhaa tavaraa, muistuttaa Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry.

Kodin ei tarvitse näyttää sisustuslehden kannelta tai minimalistin unelmalta. Olennaista on, että asuminen on viihtyisää ja arki omassa kodissa herättää positiivisia tunteita. Kun koti siivotaan ja huolletaan talven jäljiltä kunnolla, mieli virkistyy ja asuminen on viihtyisää.

Askel kerrallaan kohti järjestystä

Kevätsiivouksen voi aloittaa käymällä läpi kaikki talvitakit ja ­-vaatteet, jonka jälkeen ne voi pakata kausisäilytykseen nimettyihin laatikoihin varastoon. Kun vaatteet alkavat olla järjestyksessä, järjestelyä voi jatkaa siirtymällä muihin tavaroihin. Samalla on hyvä pohtia, mistä tavaroista voisi luopua pysyvästi.

Jos urakka tuntuu toivottomalta, on hyvä edetä askel kerrallaan ja pyytää esimerkiksi ystävää avuksi – yhdessä projekti sujuu nopeammin. Viemällä turhaa tavaraa kirpputoreille ja keräyslaatikoihin, voi kaappeihin tulla lisätilaa yllättävänkin paljon. Samalla on mahdollista kartuttaa kukkaroaan.

Perheenjäsenet mukaan kevätsiivoukseen

Kevätsiivoukseen kuuluu olennaisena osana jokaisen huoneen tuulettaminen, imurointi, lattian moppaaminen ja pölyjen pyyhkiminen. Myös matot on hyvä tuulettaa talven jäljiltä. Projektia helpottaa, mikäli siihen valjastaa kerralla kaikki perheenjäsenet – kun jokaisella perheenjäsenellä on oma työtehtävänsä, koti puhdistuu nopeammin.

Kodinkoneet kaipaavat säännöllisesti huoltoa

Jos kodinkoneita ei ole huollettu vähään aikaan, on kevätsiivous siihenkin hyvä ajankohta. Astianpesukoneen jätesihti, pesukoneen nukkasihti ja kahvinkeitin kaipaavat kaikki puhdistusta säännöllisin väliajoin. Näiden lisäksi jääkaapin ja uunin taakse kerääntyvä pöly kannattaa puhdistaa, sillä kerääntyessään se saattaa aiheuttaa paloriskin. Myös pakastimen sulattaminen kannattaa ajoittaa kevätsiivouksen yhteyteen.

Koti kesäkuntoon – myös ulkopuolelta

Kevätsiivousta on kannattavaa laajentaa kodin ulkopuolelle, pihalle, kuistille tai parvekkeelle. Nämä kannattaa siivota kevätkuntoon hyvissä ajoin, jotta ne ovat valmiita käytettäväksi aurinkoisten päivien saapuessa. Kuistilta tai parvekkeelta tulee myös imuroida ja pyyhkiä liat ja pölyt sekä puhdistaa muovimatot tai puuritilät.

Huonekalut tulee puhdistaa ennen niiden viemistä puhtaalle kuistille tai parvekkeelle. Puiset ja painekyllästetyt huonekalut tulee käsitellä nestepuuöljyllä, kun lämpömittari on plussan puolella.

Kiinnitä huomiota valoon

Kevätsiivouksen viimeisimpänä askelmana on ikkunoiden pesu. Talven jälkeen ikkunoista tulvii kevätaurinkoa, joka paljastaa pienimmätkin tahrat ikkunalaseissa. Ikkunoiden pesu kannattaa tehdä toukokuussa, jolloin sää on vielä hieman viileä. Helteellä ikkunoista ei saa kirkkaita, lämpimän ilman läiskittäessä ne nopeasti. Ikkunoidenpesun ohessa on kannattavaa samalla pestä myös muut lasi- ja peilipinnat kodista.

Auringonvalon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös kodin valoratkaisuihin – esimerkiksi pölyiset valaisimet ovat turvallisuusriski. Jokainen sammutettu valaisin kannattaa käydä läpi pyyhkimällä ne kostutetulla liinalla.

Järjestä koti kesäkuntoon – Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n 4 vinkkiä:

1. Laita tärkeät asiat talteen ja päästä irti turhasta – askel kerrallaan
2. Kun olet luopunut turhasta tavarasta, delegoi kevätsiivousta myös muille perheenjäsenille
3. Kiinnitä huomiota myös kodinkoneiden huoltoon, kuistin ja parvekkeen siivoamiseen sekä ikkunoiden pesuun
4. Palkitse itsesi, kun projekti on ohi!


Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä.  SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen yli 42 000 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu noin 95 000 asukasta.


www.asumisoikeus.fi 


VALITSE AJANKOHTAINEN