´

AJANKOHTAISTA

10.11.2016

HS:n mielipide 9.11.: Asumisoikeusasukkaat ovat tyytyväisiä

Helsingin Sanomissa oli 29.10. mielipidekirjoitus asumisoikeusasumisesta. Toisin kuin kirjoituksessa annetaan ymmärtää, asumisoikeusasuminen on osoittautunut toimivaksi järjestelmäksi 25 vuoden aikana.

Asumisoikeusasukkaiden tyytyväisyyttä on tutkittu säännöllisesti vuosina 2012-2016. Yli 10 000 vastausta sisältävän tutkimusaineiston mukaan asumisoikeusasukkaat ovat hyvin tyytyväisiä. Tämän vuoden tutkimuksessa 82 prosenttia vastaajista antoi asumisoikeusasumiselle korkean arvosanan ja 97 prosenttia asukkaista suosittelisi asumismuotoa.

Asukkaat kokevat, että asumisoikeusasunnot tarjoavat monipuolista asumista hyvillä asuinalueilla, ja että se on turvallinen asumismuoto. Asukkaat arvostavat myös vaivattomuutta ja sitä, että asukkaan ei tarvitse olla taloudellisessa vastuussa taloyhtiön asioista.

Asumisoikeusasuminen on kohtuuhintaista. Tästä on näyttöä useissa ARA:n selvityksissä, joista viimeisin tehtiin viime keväänä.

On hyvä, että asumisoikeuslakia uudistetaan. Keskeisiä kehityskohteita ovat rahoituksen monipuolistaminen, mikä edistäisi uudistuotantoa ja korjaamista sekä sääntelyn purkaminen, mikä vähentäisi tyhjäkäyttöä.

Asumisoikeusjärjestelmää kehittämällä voidaan vastata Suomen keskeisiin asuntopoliittisiin haasteisiin, joita ovat korkeat asumiskustannukset ja pula kohtuuhintaisista asunnoista.


Marko Pyykkönen, puheenjohtaja
Maarit Toveri, varapuheenjohtaja
Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry


VALITSE AJANKOHTAINEN