´

AJANKOHTAISTA

15.12.2018

Asumisoikeusasunnon hakeminen helpottuu pääkaupunkiseudulla

Tiedote 15.12.2014.

Asumisoikeusasunnon hakeminen helpottuu vuoden 2015 alusta alkaen. Vuoden vaihteen jälkeen Helsinki, Espoo ja Vantaa sekä KUUMA-kunnat eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Pornainen ja Vihti muodostavat yhden asumisoikeusasuntojen markkina-alueen. Myös Kerava on tulossa mukaan yhteiseen markkina-alueeseen vuoden 2016 alusta alkaen.

Muutoksen myötä uusilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeutta mistä tahansa uuden markkina-alueen kunnasta. Kunnista aiemmin haetuilla numeroilla on kuitenkin etusija siinä kunnassa, josta se on haettu. Vanhat numerot pysyivät siis voimassa uudistusta edeltävillä, vanhoilla markkina-alueilla.

Tällä hetkellä Helsinki, Espoo ja Vantaa muodostavat yhteisen markkina-alueen ja järjestysnumerorekisterin, mutta jokaisella KUUMA-kunnalla on oma hakualue ja järjestysnumerorekisteri, ja jokainen niistä hoitaa viranomaistehtäviä itsenäisesti. Vuoden vaihteen jälkeen asumisoikeusasumisen viranomaistehtävät keskitetään Helsinkiin.

- Muutos on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Kaikkien kannalta olisi parasta, että koko jonosta voitaisiin luopua. Se on kallis ylläpitää, aiheuttaa turhaa työtä ja hidastaa asuntojen saamista. Jonottamisen sijaan asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt voisivat välittää vapaita asuntoja niitä tarvitseville varallisuusrajojen puitteissa, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Asumisoikeusasunto on valtion tuella rakennettu asunto, johon pääsee asukkaaksi maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on noin 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Sen lisäksi asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta.

Suomessa on noin 40 500 asumisoikeusasuntoa, joista puolet sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa. Tuoreen ARA:n tilaston mukaan asumisoikeus on pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä edullinen asumismuoto.

Lisätietoja:

Marko Pyykkönen, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja
puh. 0400 426 666, marko.pyykkonen@asokodit.fi


VALITSE AJANKOHTAINEN