´

AJANKOHTAISTA

12.12.2018

Asumisoikeusasuminen edullisempaa kuin asunnon vuokraaminen vapailta markkinoilta

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on selvästi edullisempaa kuin asunnon vuokraaminen vapailta vuokramarkkinoilta kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 29 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia. 


Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n 10.12.2018 julkaiseman tilaston mukaan vapaarahoitteiset vuokrat olivat kuluneen vuoden aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös suurissa kaupungeissa asumisoikeusasuntoja kalliimpia. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat Helsingissä 35 %, Vantaalla 25 %, Espoossa 21 %, Tampereella 18 %, Oulussa ja Jyväskylässä 16 % sekä Turussa ja Lahdessa 15 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia.

Selvityksen mukaan asumisoikeusasumisen käyttövastikkeet olivat myös ARA-vuokria edullisimpia kaikissa muissa vertailukaupungeissa paitsi Kuopiossa, jossa ne olivat prosentin kalliimpia. Helsingin seudun kehyskunnissa ja Oulussa käyttövastikkeet olivat noin 10 prosenttia edullisempia kuin ARA-vuokrat.


– Asumisen keskeisin haaste on korkeat hinnat kasvukeskuksissa. Vaarana on, että asuntojen hinnat karkaavat erityisesti palvelualojen työntekijöiltä, mikä vähentää työn perässä tapahtuvaa liikkuvuutta, ja sitä myötä heikentää työllisyyttä, talouden dynamiikkaa ja kaupunkikehitystä. Asumisoikeusasuminen on toimiva ratkaisu kohtuuhintaisen asumisen ja työvoiman liikkuvuuden haasteisiin, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Maarit Toveri.Käyttövastikkeissa vain pieniä muutoksiaAsumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet nousivat koko maassa 0,3 % vuodesta 2017. Helsingissä käyttövastikkeet laskivat 0,1 % ja Helsingin seudun kehyskunnissa 0,4 %. 


Käyttövastikkeissa muutokset ovat olleet varsin pieniä myös aiempina vuosina. Vuonna 2 017 nousua oli vain 0,5 %. Vuonna 2016 käyttövastikkeet pysyivät koko maassa ennallaan ja Helsingissä ne laskivat 0,6 prosenttia. Vuonna 2015 käyttövastikkeet nousivat koko maassa 1,3 prosenttia, mutta Helsingissä ne laskivat 2,2 prosenttia.


Vaihtuvuus on pienentynyt viisi vuotta peräkkäinPieni vaihtuvuus kertoo asumismuodon suosiosta muihin asumismuotoihin verrattuna. ARA:n tilaston mukaan vaihtuvuus on pientä (19,4 %) ja se on pienentynyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2013 alkaen.


Elokuussa 2018 Suomessa oli 47 100 asumisoikeusasuntoa. Asuntojen määrä lisääntyi 1 800 asunnolla edellisvuoteen verrattuna. Asumisoikeusasuntoja on 47 kunnassa. Ne keskittyvät suuriin ja kasvaviin kaupunkeihin ja niiden kehyskuntiin.

Linkki ARA:n tutkimukseen.


Lisätietoja: Maarit Toveri, puheenjohtaja, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry, maarit.toveri@avainasumisoikeus.fi, puh. +358 500 103 888 


Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen lähes 50 000 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu yli 100 000 asukasta.


VALITSE AJANKOHTAINEN