´

AJANKOHTAISTA

13.06.2016

Asuinrakentaminen on vilkastunut alkuvuoden aikana

Tiedote 13.6.

Asuinrakentaminen on vilkastunut selvästi alkuvuoden aikana. Useat eri ennustelaitokset ovat viime aikoina korjanneet suhdanne-ennusteitaan ylöspäin rakennusinvestointien elpymisen vuoksi. Myös uusia asumisoikeusasuntoja on tulossa ennätysmäärä.

Asumisoikeusasuntoja rakentavien yleishyödyllisten yhtiöiden arvion mukaan kuluvan vuoden aikana rakennetaan lähes 2000 asumisoikeusasuntoa eri puolille Suomea, mikä on selvästi enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Asumisoikeusasuntoja rakennetaan erityisesti pääkaupunkiseudulle sekä kasvukeskuksiin eri puolille Suomea.

Asumisoikeusasuminen on joustava asumismuoto, joka sopii eri elämäntilanteisiin. Asunnon saa maksamalla noin 15 prosenttia asuntojen rakentamisen kustannuksista, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kesäkuussa julkaiseman selvityksen mukaan asumisoikeus­asuminen on edullista sekä vapaarahoitteisten asuntojen että ARA-asuntojen vuokriin verrattuna. ARAn viimeisimmän tilaston mukaan uusien asumisoikeus­asuntojen käyttövastikkeet ovat pääkaupunkiseudulla selvästi markkinavuokria edullisempia.

Rakenteilla olevat asumisoikeusasunnot löytyvät keskitetysti Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n www-sivuilta asumisoikeus.fi. Rakenteilla oleviin kohteisiin voi tutustua asunnot-sivulla, josta löytyvät myös vapaana olevat asumisoikeusasunnot. Asumisoikeusasuntoja on tarjolla noin viidelläkymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä.  SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen yli 42 000 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu noin 95 000 asukasta.

www.asumisoikeus.fi


VALITSE AJANKOHTAINEN