´

AJANKOHTAISTA

29.01.2020

Asokotien asuntoja erinomaiselle paikalle Espoon Matinkylään

Asuntosäätiö sr -konserniin kuuluva Asokodit on tänään tehdyllä kaupalla ostanut Matinkatu 22 F ja G -nimisen kohteen Pohjola Rakennus Oy Suomelta, joka tulee toimimaan myös kohteen pääurakoitsijana. Matinkylän metroaseman läheisyyteen, puretun ostoskeskuksen paikalle rakennutettavat asumisoikeusasunnot valmistuvat kesällä 2021. Kohteen rakentaminen käynnistyy välittömästi.

Havainnekuva Matinkatu 22. 

– Matinkylän asuntoja kysytään erinomaisen sijainnin vuoksi jo nyt, vaikka hanke on vasta alkumetreillä. Juuri tällaisilla kohtuuhintaisilla ARA-asunnoilla on kova kysyntä pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueella, toteaa Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä.

Matinkatu 22:een valmistuvaan kerrostaloon tulee 35 asuntoa. Asuntojen keskipinta-ala on 63 neliötä. Taloon tulee asuntoja yksiöistä isompiin perheasuntoihin. Kohteen vastiketaso määräytyy omakustannusperiaatteen mukaan kohtuulliseksi.

– Tänä vuonna käynnistämme vajaan 300 asumisoikeusasunnon rakennuttamisen. Viime vuonna meille valmistui 94 asuntoa, kertoo Riskilä.

Asumisoikeusjärjestelmä täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Järjestelmä on vakiinnuttanut paikkansa asuntomarkkinoilla suosittuna vaihtoehtona.

– ARAn julkaisemien käyttöastetta ja asukasvaihtuvuutta mittaavien tilastojen mukaan asumisoikeusasuntojen kysyntä on kasvanut viime vuosina. Asumismuodon suosioon on varmasti vaikuttanut muun muassa se, että suhteessa vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin asumisoikeusasumisen kustannukset ovat vuosi vuodelta edullisempia, toteaa Riskilä.

Riskilän mukaan valtion kannattaisi lisätä erityisesti asumisoikeusasuntojen rakennuttamisen valtuuksia. Ympäristöministeriö tiedotti vastikään, että tänä vuonna mahdollistuu noin 1400 asoasunnon rakentaminen.

– Asumisoikeusasunnoissa valtion takausvastuu on 10 prosenttia pienempi kuin vuokra-asunnoissa. Asoasuntoihin ei makseta myöskään käynnistysavustuksia. Näistä syistä asumisoikeus on valtiolle edullisin tapa lisätä kohtuuhintaisten asuntojen määrää. Käytännössä vain asuntojen määrää kasvattamalla voidaan vaikuttaa asumisen hintaan, perustelee Riskilä.

– Valtion kannalta asumisoikeuskohteisiin liittyy vielä sekin erityinen etu, että toisin kuin muussa valtion tukemassa tuotannossa, niissä velvollisuus noudattaa omakustannusperiaatetta ei lakkaa määräajan kuluttua. Asoasunnot ovat siten pysyvästi kohtuuhintaisia, Riskilä toteaa.

Suomessa on jo lähes 50 000 asumisoikeusasuntoa. Asokodit omistaa niistä eniten, noin 16 500 asuntoa 31 paikkakunnalla. Pääosa Asokotien asuntokannasta sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Allekirjoitustilaisuudessa olivat läsnä Pohjola Rakennus Oy Suomen hankejohtaja Hannu Hirvensalo, Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen sekä johtaja Eva Lipsunen ja Asokotien toimitusjohtaja Jari Riskilä.

Yhteyshenkilöt
 

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Jari Riskilä, Asokodit, jari.riskila(a)asokodit.fi, p. 040 756 3817 
Hankejohtaja Hannu Hirvensalo, Pohjola Rakennus Oy, hannu.hirvensalo(a)pohjolarakennus.fi, p. 040 575 6293


VALITSE AJANKOHTAINEN