´

AJANKOHTAISTA

22.11.2018

Aso-kustannukset eivät ole nousseet merkittävästi

Helsingin Sanomissa oli 18.11. kirjoitus, jossa vertailtiin eri asumismuotojen kustannuksia. Jutussa annettiin ymmärtää, että asumisoikeusasuminen on kallista ja että kustannukset ovat nousseet voimakkaasti viime vuosina. Asumisen kustannuksissa on tietysti eroja liittyen asuntojen sijaintiin, kokoon, ikään ja asumista tarjoavaan yhtiöön, mutta kokonaiskuvassa jutun antama mielikuva ei pidä paikkaansa.

 

Asumisoikeustoiminta on viranomaisen tiukasti säätelemää. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA seuraa säännöllisesti asumisoikeusasumisen kustannuksia. Viimeisimmän noin vuosi sitten julkaistun ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet maltillisesti. Vuoden 2017 aikana ne nousivat keskimäärin 0,5 prosenttia koko maassa, Helsingissä nousua oli 0,4 prosenttia. Vuonna 2016 käyttövastikkeet pysyivät koko maassa ennallaan ja Helsingissä ne laskivat 0,6 prosenttia. Vuonna 2015 käyttövastikkeet nousivat koko maassa 1,3 prosenttia, mutta Helsingissä ne laskivat 2,2 prosenttia.

 

ARA:n mukaan asumisoikeusasuminen on myös kohtuuhintaista. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat vuonna 2017 Helsingissä 34 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia. Vantaalla eroa oli 22 % ja Espoossa 20 %. Vuonna 2016 Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat olivat 49 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia. Helsingissä käyttövastike oli 59 % edullisempi kuin vapaarahoitteiset vuokrat. 

 

Asumisoikeusasukkaat ovat tyytyväisiä asumismuotoonsa. Viimeisimmässä laajassa asukastutkimuksessa 82 prosenttia vastaajista antoi asumisoikeusasumiselle korkean arvosanan ja 97 prosenttia asukkaista suosittelisi asumisoikeusasumista. Asukkaat kokevat, että asumisoikeusasunnot tarjoavat monipuolista asumista hyvillä asuinalueilla, ja että se on turvallinen asumismuoto.

 

Maarit Toveri, puheenjohtaja

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry


VALITSE AJANKOHTAINEN