´

AJANKOHTAISTA

17.08.2015

ARA:n tilasto: Asumisoikeusasuminen on edelleen kohtuuhintaista

Tiedote 17.8.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on edelleen kohtuuhintainen asumismuoto. ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on edullista sekä vapaarahoitteisten asuntojen että ARA-asuntojen vuokriin verrattuna.

Tilaston mukaan asumisoikeudesta maksettava käyttövastike on Helsingissä 48 prosenttia, Vantaalla 25 prosenttia ja Espoossa 19 prosenttia markkinavuokria edullisempi. Koko maan osalta asumisoikeusasunnosta maksettava käyttövastike on noin 18 prosenttia markkinavuokria edullisempi.

Asumisoikeusasumisen käyttövastikkeet ovat ARA-vuokria edullisempia keskimäärin kaksi prosenttia koko maassa. Suurin ero käyttövastikkeen ja ARA-vuokran välillä on Tampereella, jossa ARA-vuokra on 16 prosenttia käyttövastiketta kalliimpi. Tilastossa mukana olleista kaupungeista ainoastaan Kuopiossa ARA-vuokra on käyttövastiketta edullisempi.

- Asumisoikeusjärjestelmä on vuokra- ja omistusasumista täydentävä kohtuuhintainen vaihtoehto. Asumismuodossa yhdistyvät vuokra-asumisen joustavuus ja omistamisen vakaus, mikä sopii hyvin nykyisen yhteiskunnan tarpeisiin, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen vilkastunut


Vuoden 2015 aikana aloitetaan runsaan 1500 asumisoikeusasunnon rakentaminen, mikä on noin 100 asuntoa enemmän vuotta kohden kuin 2000-luvulla keskimäärin. Uusia asumisoikeusasuntoja rakennetaan eniten Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen. Lisäksi uusia asumisoikeusasuntoja nousee ainakin Tampereelle, Kuopioon, Jyväskylään, Tuusulaan, Porvooseen, Nurmijärvelle, Lahteen, Kirkkonummelle, Turkuun, Järvenpäähän, Keravalle ja Vihtiin.

ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pysynyt pienenä. Pienintä vaihtuvuus on Helsingissä, jossa vaihtuvuus on noin 10 prosenttia. Myös muun muassa Mikkelissä, Laukaalla ja Sipoossa asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pientä. Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on suurinta paikkakunnilla, joissa on suhteellisesti runsaasti vuokra-asuntoja. Tällaisia paikkakuntia ovat muun muassa Kempele, Hamina ja Oulu.

Vuoden 2015 alussa Suomessa oli 41500 asumisoikeusasuntoja 47 kunnassa. Pääkaupunkiseudulla on 43 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia ja Turun seudulla 9 prosenttia kaikista asumisoikeusasunnoista.

Asumisoikeusasuminen saa sijoittamalla noin 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Aran tilasto löytyy tästä linkistä.

Lisätietoja:


Marko Pyykkönen, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja
puh. 0400 426 666, marko.pyykkonen@asokodit.fi


VALITSE AJANKOHTAINEN