´

AJANKOHTAISTA

28.11.2017

ARA:n tilasto: Asumisoikeus selvästi vuokra-asumista edullisempaa kasvukeskuksissa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on selvästi edullisempaa kuin asunnon vuokraaminen vapailta vuokramarkkinoilta kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat Helsingissä 34 % asumisoikeusasuntoja kalliimpia. Vantaalla eroa oli 22 % ja Espoossa 20 %. 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeudesta maksettava käyttövastike oli koko maassa keskimäärin 1,6 prosenttia markkinavuokraa edullisempi. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös suurissa kaupungeissa, vapaarahoitteiset vuokrat olivat kuitenkin selvästi korkeampia kuin asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet. Tampereella erotus oli 15,8 %, Oulussa 13,5 %, Jyväskylässä 13 % ja Turussa 11,7 %.

– Kasvukeskuksissa on suuri tarve kohtuuhintaiselle asumiselle. Nyt kun asumisoikeuden lainsäädäntöä ollaan uudistamassa, olisi tärkeää varmistaa, että asumisoikeusasuntoja olisi mahdollista tuottaa myös jatkossa, toivoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n varapuheenjohtaja Maarit Toveri.

Käyttövastikkeet nousseet maltillisesti

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet maltillisesti, keskimäärin vain 0,5 % koko maassa vuodesta 2016. Käyttövastikkeiden nousu on jäänyt vähäiseksi kahtena vuonna peräkkäin, sillä vuotta aikaisemmin nousua oli vain 0,1 %.

Suurista kaupungeista vain Espoossa (1,2 %) ja Vantaalla (1,1 %) käyttövastikkeet nousivat yli yhden prosentin. Kuopiossa käyttövastikkeet pysyivät ennallaan ja Turussa ne laskivat 1,4 %. 

Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pientä 

ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pientä ja se on edelleen pienentynyt vuoteen 2016 verrattuna. Pieni vaihtuvuus kertoo asumismuodon suosiosta muihin mahdollisiin asumismuotoihin verrattuna.

Pienintä vaihtuvuus on pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereella, Joensuussa ja Vaasassa. Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on suurinta paikkakunnilla, joissa on runsaasti tarjolla vuokra-asuntoja. Tällaisia paikkakuntia ovat muun muassa Kempele, Hamina ja Salo.

Linkki ARA:n tutkimukseen.Lisätietoja:

Maarit Toveri, Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n varapuheenjohtaja
puh. 0500 103 888, maarit.toveri@avainasumisoikeus.fi

Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. SAY:n tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Yhdistys tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta tietoa sekä edistää asumisoikeusasuntojen omistajien, asukkaiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä. SAY:n jäsenyhteisöt omistavat yli 97 prosenttia Suomen 45 300 asumisoikeusasunnosta, joissa asuu yli 100 000 asukasta


VALITSE AJANKOHTAINEN